Településünk

Akasztó Község a Duna-Tisza közén, Bács-Kiskun megyében, a dunaföldvári hídtól 25 km-re, Solt és Kiskőrös között fekszik.

A település több mint 700 éves, de már két évezreddel ezelőtti időből is találtak az Akasztóhoz tartozó Döbrögec-pusztán tárgyi emlékeket, az I.sz. sz. 91-ből származó római kori Victoria szobrot.
Nevét először 1278-ban IV. (Kun) László oklevele említi. Századokon át királyi birtok volt, a török hódoltság idején szinte teljesen elpusztult.
Az 1700-as évektől szlovákokkal települt újra, kik a század végére teljesen elmagyarosodtak. Természeti adottságait tekintve a homok és szikes talajok váltakozása jellemzi a termőföldet.
A végtelenül szorgalmas lakosság a Homokhátság nehéz körülményei ellenére is megtalálta boldogulását.
A megszelidített homokon virágzó szőlőtermesztés alakult ki, melynek köszönhetően a környező településekkel együtt az utóbbi évitzedekben dinamikusan fejlődött.
Ez érződik a házak nagyságán és a meglévő fejlett infrastruktúrán. A mezőgazdasági termelés fő gerincét képező szőlőtermesztés 6900 hektár összeterületből 800 hektáron folyik, melyből 700 hektár a termő, a többi termőre váró ültetvény.
A 90-es évektől létrejött borászati vállalkozások megélhetési lehetőséget biztosítanak számos embernek.
Több pincészet a kialakuló borturizmus fogadására is kiválóan alkalmas.
Az állattartást jellemzően a juhtenyésztés képviseli, de az utóbbi években újra előtérbe került az ősi hagyományos szarvasmarha fajták tenyésztése is, melyek területeink jelentős részét borító szikes puszták legeltetésére alapoztak.
Az ember nagyszabású tájátalakító tevékenységének szomorú eredményeként a szárazföldi vizes élőhelyek, folyók, tavak kiterjedése mára drasztikusan lecsökkent. A vizes élőhelyek jellemző tipusai Akasztón a szikes tavak. Ezen előhelyek nemzetközi jelentőségű vonuló, pihenő és fészkelőhelyei a lúd, a réce és egyéb vizimadár fajoknak.
A Kiskunsági Öntözőcsatorna országosan kedvelt horgászvíz, mely igazi látnivalót jelent a csendet, a vizet és a szabadság érzését maradéktalanul élvezni akaró természetkedvelő idelátogatóknak.
Az elmúlt években jelentősen megnőtt azok száma, akik a táji értékeket fontosnak tartva Akasztót választották kikapcsolódásuk színhelyéül.
A település fejlett infrastruktúrájával, teljes közművesítettségével minden alapvető szolgáltatást biztosít.
Évek alatt nőtte ki magát az ÖKO-2000 Kft a település egyik legjelentősebb vállalkozásává. A több száz hektáros romantikus szépségű halastórendszer egy része turisztikai célokat fog szolgálni. 2004 tavaszán nyit a strand fürdő.
Az itt tenyésztett “sziki” pontyok egy része pedig a helyi halászcsárdában várja az idelátogató ínyenceket.

A lovassportok szerelmeseinek nyújt nem mindennapi kikapcsolódást a Musztáng lovas club arab ménese. A minden év májusában megrendezett országos western lovaglóversenyre számos neves versenyző érkezik hozzánk az ország különböző részeiből.
A megyében is nagy érdeklődést kiváltó rendezvény látványos tűzijátékkal zárul.
A település helyi ünnepe a Mária napi búcsú és a hozzá kapcsolódó Falunapok.

A két nap rendezvényei:

– Tönkölybúza kongresszus és termékbemutató
/ kenyér, sütemények, tönköly-sör stb /
– borutca a helyi borok bemutatására
– hagyományos birkapörkölt főző verseny
– szüreti felvonulás
– utcabál
– tűzijáték
– folklórműsor

Településünk főbb mutatói:

– Teljes közműellátottság
/ villany, víz, gáz, telefon, kábel TV hálózat, 98%-ban burkolt út /
– Lakosság szám    3641
– Lakásszám    1500
– Intézmények
– Polgármesteri Hivatal    15 fő
– Iskola    280 tanuló
– Könyvtár    180000 kötet
– Óvoda    120 gyerek
– Faluház
– Orvosi kombinát
/ két háziorvosi körzet /
– Gyógyszertár
– Római kat. templom és plébánia
– Takarékszövetkezet
– Posta
– Mg-i Szövetkezet
– Hegyközség
– Falugazdász
– Kereskedelmi egységek    40 db
– Vendéglátó ipari egységek    9 db
– Stadion és Szálloda    24 szobás