KEOP-4.10.0/N/14-2014-0239

Projekt bemutatása
A Polgármesteri Hivatal D-Ny-i tájolású bitumenes lemez fedésű, felújított tetején 33 db 255 Wp-os napelem került telepítésre, az udvari homlokzaton egy 9 kVA teljesítményű 3 fázisú inverter került felszerelésre. A Faluháznál a déli tájolású, Lindab lemez fedésű tetőre került 21 db napelem, amihez egy 6 kVA-es háromfázisú inverter tartozik. A Fő utcai óvoda cserépborítású D-Ny-i tájolású tetejére 16 db 255 Wp-os napelem került, a hálózatra táplálást egy 5 kVA teljesítményű inverter biztosítja. A Szent István utcai óvoda esetében a Dél-keleti, utcai tetőre került 22 db 255 Wp-os napelem, az inverter 3 fázisú, 6 kVA teljesítményű. Az újépítésű idősek napközi otthona déli tájolású tetejére került 27 db 255 Wp teljesítményű napelem, az épületen belülre pedig egy 7 kVA-es 3 fázisú inverter. A sportcsarnok speciális megoldást igényelt, az épület jellegéből és elhelyezkedéséből adódóan: a napelemes rendszer az önkormányzat tulajdonában lévő szomszédos telken létesült, nemcsak villamosenergiát termel, hanem a faapríték tároló tetejeként is szolgál. Az aprítéktároló a polgármesteri hivatal állami támogatással létesült faapríték tüzelésű kazánját szolgálja. A telepítés 21 db napelemet és egy 6 kVA-es invertert tartalmaz. A projekt révén az intézményeknél felhasznált villamosenergia 84%-a napenergiából képződik, a tervezett éves termelés 37 203 kWh. Az elkerült ÜHG kibocsátás értéke 35 t/év. A projekt teljes beruházási költsége 33,35 millió forint volt, a vissza nem térítendő támogatás 28,46 millió forintot tett ki.

2015 | 08 | 19.
AKASZTÓ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

SAJTÓKÖZLEMÉNY
NAPELEMES ENERGIATERMELÉS MEGVALÓSÍTÁSA AKASZTÓ INTÉZMÉNYEINÉL

Az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával hat önkormányzati intézménynél létesült napelemes villamosenergia termelő rendszer, melynek révén a jövőben a felhasználás 84%-a helyben lesz megtermelve.

Akasztó Község kötelező feladatainak ellátásához a lakosság számához képest jelentős intézményhálózatot tart fenn. A projektbe bevont intézmények a lakosság mindennapjainak részét képezik, fenntartásuk költségeit van hivatva csökkenteni a most megvalósult beruházás.

A megvalósult projekt szakmai tartalma helyszínenként a következő:
A Polgármesteri Hivatal D-Ny-i tájolású bitumenes lemez fedésű, felújított tetején 33 db 255 Wp-os napelem került telepítésre, az udvari homlokzaton egy 9 kVA teljesítményű 3 fázisú inverter került felszerelésre. A Faluháznál a déli tájolású, Lindab lemez fedésű tetőre került 21 db napelem, amihez egy 6 kVA-es háromfázisú inverter tartozik. A Fő utcai óvoda cserépborítású D-Ny-i tájolású tetejére 16 db 255 Wp-os napelem került, a hálózatra táplálást egy 5 kVA teljesítményű inverter biztosítja. A Szent István utcai óvoda esetében a Dél-keleti, utcai tetőre került 22 db 255 Wp-os napelem, az inverter 3 fázisú, 6 kVA teljesítményű. Az újépítésű idősek napközi otthona déli tájolású tetejére került 27 db 255 Wp teljesítményű napelem, az épületen belülre pedig egy 7 kVA-es 3 fázisú inverter. A sportcsarnok speciális megoldást igényelt, az épület jellegéből és elhelyezkedéséből adódóan: a napelemes rendszer az önkormányzat tulajdonában lévő szomszédos telken létesült, nemcsak villamosenergiát termel, hanem a faapríték tároló tetejeként is szolgál. Az aprítéktároló a polgármesteri hivatal állami támogatással létesült faapríték tüzelésű kazánját szolgálja. A telepítés 21 db napelemet és egy 6 kVA-es invertert tartalmaz.

A projekt révén az intézményeknél felhasznált villamosenergia 84%-a napenergiából képződik, a tervezett éves termelés 37 203 kWh. Az elkerült ÜHG kibocsátás értéke 35 t/év. A projekt teljes beruházási költsége 33,35 millió forint volt, a vissza nem térítendő támogatás 28,46 millió forintot tett ki. A támogatás a KEOP-4.10.0/N/14-2014-0239 azonosítójú pályázat keretében került folyósításra.